Laten we community-building goed doen. Laten we het samen doen.

Nog te vaak wordt gedacht dat community-building vooral draait om het technische platform dat moet werken. Of om het vinden van de juiste mensen. Maar het echte werk zit hem erin dat die mensen zich een gemeenschap voelen en zich bewust zijn van de missie die de community heeft. Daarvoor moet de community veilig zijn, moeten mensen dingen durven inbrengen en is een gezamenlijk doel belangrijk. Dan pas bereik je met de community de beoogde missie. Voor je organisatie én voor de leden.

Als community-expert help ik al 15 jaar grote en kleine organisaties bij community-building. Dat doe ik als inspirator, adviseur, trainer, workshopbegeleider én als interim community manager. Samen maken we strategische keuzes. Ik deel mijn kennis met je, geef trainingen of voer de implementatie uit. Samen kijken we wat er nodig is om jouw community te laten slagen. Samen gaan we voor een écht waardevolle community.

Samen aan de slag met community-building

Op allerlei manieren kan ik jou helpen bij community-building. Ik bied o.a. inspiratiesessies, denk mee over de strategie, geef trainingen over community-building en kan je ook volledig begeleiden bij het opzetten van jouw community. Bekijk hieronder hoe ik jou kan helpen. Of stuur me een bericht als je meer wilt weten.

Inspiratie & inzicht

Samen maken we een deep dive in community-building

Voordat je veel tijd steekt in een community ontwikkelen, wil je zeker weten dat dit werkt voor jouw organisatie. Is een community passend bij het doel dat je hebt? Hoe start je met community-building? Wat is er nodig om deze community te laten slagen?

Tijdens een inspiratiesessie van 1,5 tot 3 uur duiken we er samen volledig in. We kijken wat een community kan betekenen voor jouw organisatie. Hoe ga je goed van start met community-building? Wat komt er bij de eerste stappen kijken? Wie heb je daarbij nodig?

Meer weten?

Positionering & strategie

Leg een stevig fundament met jouw community-strategie

Je hebt duidelijke doelen voor ogen met jouw community. Die doelen vragen om een doordachte en krachtige strategie. Heb jij al een concreet plan liggen en wil je weten waar je op moet letten? Sta je er nog blanco in en zoek je een sparringpartner die jou de weg wijst? Of heb je concrete vragen waar je niet uitkomt? Samen stellen we een heldere strategie inclusief concrete stappen en aandachtspunten op. Zo zie jij niets over het hoofd en maak je van jouw community een succes. Een paar opties zijn:

 • Een interactieve strategie-workshop waarin we samen richting bepalen, kaders stellen, taken verdelen en een planning opstellen
 • Een community-concept en community-strategie laten maken dat jou houvast biedt bij de stappen die volgen
 • Implementatieplan dat medewerkers en de eerste community-leden de handvatten biedt om de community te bouwen en succesvol draaiende te houden

Mogelijkheden bespreken

Implementatie & training

Bouw én behoud een betrokken community

Samen zetten we de geplande concrete stappen richting een betekenisvolle community. Daarbij kan ik je op allerlei manieren en in alles fases helpen. Ik kan jullie vanaf het begin helpen bij de platforminrichting en lancering. Maar je kunt mij ook inschakelen als je juist je community wilt laten groeien of tegen problemen aanloopt. Met persoonlijke begeleiding, trainingen en ondersteuning bij de uitvoering help ik jouw community naar the next level.

Ook bied ik speciale trainingen voor o.a. community managers én community-leden en ambassadeurs. Zo heb ik ook een ‘Train the trainer’-training, waarmee je van betrokken community-leden ambassadeurs maakt. Zo kunnen zij een deel van het werk uit handen nemen.

Vertel mij meer

Mijn opdrachtgevers

Samen kom je tot meer innovatieve ideeën, betere oplossingen en grotere veranderingen dan alleen. Daarom help ik allerlei soorten organisaties om krachtige communities te ontwikkelen. Dat deed ik de afgelopen 15 jaar voor heel diverse opdrachtgevers. Van hogescholen tot woningcorporaties, verenigingen en overheidsinstanties. Ik werkte eerder o.a. samen met:

Kirsten Wagenaar: al 15 jaar gepassioneerd over community-building

Mijn naam is Kirsten Wagenaar. Ik noem mezelf met 15 jaar ervaring in community-building een echte community-expert. Mijn werk is mijn grote passie. Of mijn passie is mijn werk. Het is maar hoe je het ziet. Mijn 15 jaar ervaring met communities ontwikkelen zet ik in als adviseur, inspirator, trainer en workshopbegeleider.

Ooit begon ik mijn community-carrière als community manager bij de Kamer van Koophandel. Later was ik mede-eigenaar van community-bureau Bind. Inmiddels werk ik als community-adviseur en -strateeg samen met een netwerk van professionals.

Ik geloof dat verbinding de sleutel is tot de uitdagingen waar we vandaag op stuiten. Veel organisaties worstelen met dezelfde dingen. Zodra je samen op zoekt gaat naar de oplossing, verandering of creatieve insteek, blijkt steeds weer dat je samen verder komt.

Kennismaken?

Bekijk mijn vlogs

Mijn werkwijze: community-building in 6 stappen

 • Stap 1

  Initiatief

  First things first. We brengen in kaart of er behoefte is aan een community. Bij welke doelgroep bestaat die behoefte? Passen zij ook bij jouw communityplannen? We kijken naar mogelijke kartrekkers voor de eerste stap.

 • Stap 2

  Concept & toetsing

  De behoeften zijn de basis voor een community-concept. We beschrijven het doel, het type community, het ideale community-lid én de thema’s waarover de gesprekken gaan. Daarna toetsen we deze keuzes. Dit is het go/no go-moment.

 • Stap 3

  Draagvlak & kerngroep

  Dan brengen we de kerngroep samen: gemotiveerde community-ambassadeurs. We bepalen samen o.a. regels, omgangsvormen en gespreksonderwerpen. Ook betrek je collega’s erbij. Laat zien hoe dit hun werk leuker en makkelijker maakt.

 • Stap 4

  Strategie & middelen

  Samen met de organisatie en kerngroep bepaal je welke middelen aansluiten op de community-doelen. We maken de strategie definitief met o.a KPI’s, de positionering en het beheer. Dit helpt om de juiste middelen te selecteren.

 • Stap 5

  Plan van aanpak

  Voordat je de community onder de aandacht brengt, draaien we een paar maanden proef. Dat doen we met een plan van aanpak. De eerste contouren van de community worden zichtbaar dankzij het (voorbeeld)gedrag van de kerngroep.

 • Stap 6

  Lancering

  Na het proefdraaien is het tijd voor meer mensen om de community te bezoeken en er lid van te worden. We gaan van start! De toegewijde community manager begeleidt leden én vormt de brug tussen de community en de organisatie.

Hét community-boek ‘Organiseren van communities’

Samen met Peter Staal, met wie ik samen eigenaar was van community-bureau Bind, schreef ik het boek ‘Organiseren van communities’. In dit boek lees je waarom communities waardevol zijn en hoe je ze goed opbouwt. Het is hét complete community-handboek met theoretische modellen, maar vooral veel concrete voorbeelden van organisaties. Handig voor iedereen die van plan is een community te bouwen of nog meer waarde uit een bestaande community wil halen.

Bestel het boek

Lees mijn blogs

Vrijblijvend kennismaken?

Ben je benieuwd of een community voor jouw organisatie een slimme zet is? Wil je sparren over de mogelijkheden om je huidige community laten groeien? Of ben je gewoon benieuwd hoe ik jou bij de volgende stap kan helpen? Laten we vrijblijvend kennismaken. Dan kijken we hoe ik jou kan helpen.

Neem contact op

Een community bouwen? Samen staan we sterker. Een community bouwen? Samen staan we sterker. Een community bouwen? Samen staan we {star} sterker.