Homogeniteit
Regelmatig hoor ik organisaties kiezen voor een community aanpak om te werken aan meer inclusie en diversiteit binnen de organisatie. Diversiteit betekent dat je organisatie een mix is van mensen met verschillende achtergronden, afkomst en eigenschappen. Inclusie is de kunst om die mix te laten werken zodat niemand zich achtergesteld of buitengesloten voelt en iedereen beter functioneert.
Een zeer relevante en urgente beweging binnen organisaties en begrijpelijk dat communities hiervoor geschikt lijken te zijn. Want juist in communities staan we open voor andere achtergronden en meningen. En mensen die zich aansluiten bij zo’n soort community hebben vast bewust gekozen om het gesprek aan te gaan rondom dit thema. Echter de uitdaging met communities is dat ze in de basis helemaal niet zo inclusief en divers zijn. Vooral in het begin niet. De kern van communities bestaat altijd uit vrij homogene groepen. De reden hiervoor is dat mensen een veilige omgeving om zich heen willen creëren. En dat houdt voor velen in dat je jezelf omringt met dat wat lijkt op jezelf, dat wat je kent.
Holding Space
Je kan je dus voorstellen dat een van de eerste uitdagingen van een community, die meer inclusie en diversiteit nastreeft, is het samen bewust worden van aanwezige menselijke eigenschappen en hoe dit bijvoorbeeld gelijkwaardigheid soms in de weg staat. Deelnemers moeten begrijpen wat er nodig is om echte gelijkwaardigheid te bereiken. Eerlijke behandeling van en toegang, kansen & vooruitgang voor alle mensen, terwijl er ook wordt gewerkt aan het identificeren en elimineren van barrières die deelname van bepaalde groepen verhinderen.
En om samen tot dit bewustzijn te komen is het nodig om specifieke gesprekken met elkaar te voeren. Gesprekken waarin ruimte is om alle verschillende belemmeringen, angsten, overtuigingen en zienswijzen te laten bestaan en te accepteren van elkaar. We noemen dit ook wel ‘ruimte houden voor de ander’. Holding Space is volgens Heather Plett het creëren van ruimte voor jezelf of voor een ander, om te ontwikkelen, te groeien of om een oplossing voor een probleem te vinden. Plett beschrijft Holding Space als het bereid zijn om met een ander op reis te gaan zonder te oordelen, niet het gevoel te geven dat de ander tekortschiet, niet proberen te verbeteren en zonder te proberen om de uitkomst te beïnvloeden.
Door dit te doen voor elkaar voelen mensen zich gehoord en gezien. En belangrijker, je creëert een veilige omgeving waarin mensen zichzelf durven te laten zien, in hun kwetsbaarheid, en dit zorgt voor een grote kans op onderlinge verbinding.
De kracht van Holding Space is het ruimte bieden aan mensen om te onderzoeken, input te leveren, te oefenen, te ervaren en te ontwikkelen in hun eigen ruimte.
De basis: belemmeringen identificeren
Voor bijna alle communities geldt dat er eerst een gezamenlijke basis moet worden gelegd. Wie zijn we en waarom komen we samen. Wat zijn de verwachtingen en wat heeft een ieder van ons nodig om te blijven investeren en committeren. Dat gaat om veel meer dan alleen netwerken en kennisdelen.
Investeer daarom, vooral bij de start, in het samen identificeren van mogelijke belemmeringen voor en rondom de community. Bedenk, met elkaar, hoe je met deze potentiële belemmeringen omgaat. Verdeel onderling rollen en taken die hierbij ondersteunen. Laat deelnemers elkaar goed kennen zodat ze bewust de keuze kunnen maken om met elkaar door te willen gaan. Het ontwikkelen van een missie statement of het samen komen tot de top 5 kernwaardes binnen de community, ondersteunt hier ook in. Je zult zien dat vervolgens het coördineren van de community heel natuurlijk verloopt.