Ik schreef het boek ‘Organiseren van Communities’ samen met Peter Staal (met wie ik community-bureau Bind runde). Wat is een community? Waarom zijn communities waardevol? Hoe bouw je een sterke community? Al die vragen komen in dit boek aan bod. De theoretische modellen, tips en praktijkvoorbeelden maken het een ideaal handboek voor wie met community-building aan de slag wil gaan. Het boek staat zelfs op de literatuurlijst van de Hogeschool Leiden.
Publicaties
Over communities en alles wat daarbij komt kijken
Community-building is al 15 jaar mijn werk én mijn passie. Dagelijks duik ik met plezier in de wereld van communities. En ik lees, schrijf, praat en adviseer graag over dit thema. Op deze pagina vind je mijn laatste publicaties.
Meer lezen? Bekijk de blogs
Boek ‘Organiseren van Communities’

Whitepaper ‘Community- en social intranet-platformen’
Welk community-platform of sociaal-intranet-platform past het beste bij jouw organisatie? In dit whitepaper vind je een compleet overzicht van 16 verschillende platformen. Bij elk platform staan de verschillende functionaliteiten. Zo heb jij een uitgebreid overzicht en kun je makkelijk tot een shortlist komen voor jouw organisatie en community-project.

DOMunder – De Paleis Lofen-community
Stichting DOMunder richtte de Paleis Lofen-community op om het Utrechtse erfgoed rondom het Domplein samen tot leven te wekken. Vanuit Bureau Bind ben ik nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze community bestaande uit 40 betrokken Utrechters. Hoe is die community gevormd? Wat waren de valkuilen en lessen bij dit project? In dit artikel ga ik daar samen met Rosa Lommen (destijds community facilitator bij deze community) op in.

ISRIC – Zo leg je de basis voor een Community of Practice (casus)
Sinds 2022 ontwikkelt en faciliteert ISRIC een Community of Practice voor professionals en onderzoekers die zich bezighouden met bodemgegevens en -informatie in Afrika. Vanuit Sense of Community heb ik mogen adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling van deze community. Het is een bijzonder voorbeeld van een succesvolle Community of Practice. Daarom is het mooi dat ik samen met Chrow Kurshid en Silvana Summa de learnings kon delen. Het artikel is voor het eerst gepubliceerd op Frankwatching. Op de website van ISRIC staat het artikel in het Engels (originele versie).

Stappenplan Community Building
Hoe ga je van een idee naar een succesvolle community waarmee je de beoogde doelen bereikt? Ontdek het met dit praktische stappenplan. Van een community-concept bepalen tot de concrete uitvoering – in dit stappenplan zien we geen enkele stap over het hoofd. Ontdek hoe jij in 6 stappen van jouw idee daadwerkelijk een waardevolle community maakt. Lees er meer over in mijn blog.
Evofenedex: groeien naar een vereniging 3.0 dankzij communities
Een hechte band met leden is essentieel om als vereniging relevant te blijven. Communities zijn daar een geschikt middel voor. Maar organiseren in communities heeft vaak grote gevolgen voor een vereniging. Ondernemersvereniging evofenedex durfde deze moedige stap aan. Hoe kreeg evofenedex het voor elkaar om kennis te delen en voor verbinding te zorgen via communities? Ik schreef er, samen met Frank Peterse van evofenedex, dit artikel over.

Opleiding ‘Organiseren in Communities’
In 2018 heb ik met toenmalig compagnon Peter Staal het initiatief voor de opleiding ‘Organiseren in Communities’ genomen. Samen met de Radboud Management Academy hebben wij deze verder vorm gegeven. Door onderzoekers aan de opleiding te verbinden, combineren we wetenschappelijke inzichten vanuit de sociologie, psychologie en organisatiekunde met bewezen toepassingen en instrumenten uit de praktijk.
Wil je de mogelijkheden van communities nog beter benutten? En daarmee een waardevolle bijdrage blijven leveren aan jouw organisatie en de mensen die er werken? Dan is deze opleiding een uitstekende keuze.

Kennismaken?
Heb jij een vraag op het gebied van community-building? Wil je jouw community laten groeien? Of ben je benieuwd wat een community voor jouw organisatie kan betekenen? Laten we kennismaken. Dan kijken we samen naar jouw uitdaging.
